menuy
Start
News/nyheter Om oss Breeding/Avel Clinic/läger Träningstips Bilder Banor Länkar

 

We have Clinics for our kennel - herding clinics, agility clinics and serch clinics.

fixa

Vallningshelg med Force Galaxie’s kennel och Sobelkustens kennel

 

Den 2-3 november arrangerades en vallningshelg för Aussie kullarna efter Belle och Sussie.


Instruktör var Karin Dahlin och vi fick låna Ingrids och Mariannes får i Bro.

Det kom folk från Stockholm, Norge, Gotland och Göteborg. Vi var 12 personer som skulle testa våra hundar.

 

Vi startade kl 10.30 på fredagen med att de 5 valparna (7.5 månad) efter Sussie fick testa om de hade någon vallinstinkt.

 

Vi testade valparna i en liten hage på ung 10 x 10 meter. Där fick de först gå i koppel och när de fick upp intresset för fåren så släpptes de lösa. Karin gick med för att hjälpa till och berätta vad vi skulle göra. Alla valparna visade att de ville och kunde flytta fåren, några ville driva dem och några ville samla dem. Karin fick dock alla att samla fåren hos ägaren, genom att använda staketet i vissa fall. Alla 5 valparna fick vara inne i ungefär 15 minuter.

 

Därefter var det unghundarnas tur, alla efter Belle hade testat förut, vissa mycket och andra lite mindre. Det var lite varierande hur modiga de unga hundarna var med fåren – hanarna gick på lite mer än tiken. Men med Karins vägledning visade alla både balans och intresse.

Flera av dem som var med hade av andra instruktörer fått höra att deras hundar inte hade vallinstinkt, men med Karins vana hand visades motsatsen. Tack för det Karin!

 

Till lunch grillade vi korv i den kyliga luften – tack och lov för det!!!

foxlynxtrolla2

 

 

De unga hundarna fick vara inne med fåren 2 gånger och andra gången jobbade mycket bättre än första. De som hade kommit lite längre fick gå in i den stora hagen och jobba först inne i fållan med fåren och sedan ta ut dem och valla i mer öppen terräng.

När dagen gick mot sitt slut så åkte vi till Bro brukshundsklubb för en teoristund. Karin berättade detaljerat om lärorna bakom vallningen. Hur Aussien vallar och de likheter och olikheter som finns med Bordercollien, dessutom berättade hon om vallningens grunder.

På kvällen åt vi gott och hade väldigt trevligt, men redan klockan åtta så märkte vi att dagen hade varit tröttsam. Så vissa gick och la sig tidigt medan vi andra satt och pratade en stund till.

zolo-lerig!kira2

 

På lördagmorgonen vaknade vi till 5 cm snö och det var rejält kyligt. En av deltagarna fick begära assistans för bilen startade inte. De skulle till Gotland, så det blev hyrbil. Men detta med hyrbil visade sig inte så lätt eftersom hundarna skulle med. Men till slut fick de en skåpbil som de kunde packa in allt i.

 

På lördagen fick alla hundarna vara inne en gång, vi började åter med valparna. Vissa av valparna var tröttare denna dag och jobbade inte lika bra som på fredagen. Medan andra hade mognat lite under natten och jobbade ännu bättre.

 

När det var unghundarnas tur så visade de att gårdagen hade gjort underverk. De som varit lite osäkrare jobbade betydligt bättre och de som varit ganska gasade fick dämpas lite. Men Karin fick alla hundar och förare att jobba mycket bra.

 

Ju längre dagen led desto lerigare blev det i hagen, så alla hundarna och förarna hade lera upp till midjan. Karin ramlade till och med men det kom tyvärr inte med på bild. När dagen var slut blev det att stoppa in våra leriga fyrbenta monster i bilen och åka hemåt.

 

Alla vi som var där och vallade vill fortsätta med vallning, vi hoppas att det går vägen och att alla får möjlighet att fortsätta.

Tack Karin för en underbar helg, vi hoppas verkligen att vi kan ordna en fortsättning!